Τι είναι το Παραδοσιακό Taekwon-Do

Taekwon-Do ονομάζεται η κορεάτικη πολεμική τέχνη της αυτοάμυνας με τα πόδια (Tae) και τα χέρια (kwon). Do σημαίνει πνεύμα / τρόπος – μέθοδος.

Taekwon-Do είναι κίνηση για το σώμα και το πνεύμα, εμπνέει σεβασμό, ευγένεια, μετριοφροσύνη και αυτοκυριαρχία, προάγει τον συγχρονισμό, την συγκέντρωση και την αντίδραση, όπως επίσης την υπομονή και την καρτερία. Είτε πρόκειται για πρωταθλητές, είτε για αρχάριους, νέους ή ηλικιωμένους, το Taekwon-Do γυμνάζει εξίσου τις πνευματικές και τις φυσικές δυνάμεις, τις ικανότητες και προάγει την αρμονική συνεργασία μεταξύ των με την βοήθεια της μακρόχρονης προπόνησης.

Το Taekwon-Do είναι πολύ περισσότερο από ένα συνηθισμένο άθλημα, είναι τρόπος ζωής. Είναι η εφ’ όρου ζωής πρόκληση και ευκαιρία συγχρόνως, να διατηρήσουμε σωματική υγεία και πνευματική δύναμη μέχρι σε προχωρημένη ηλικία.

muju_pagoda

Αυτή η περιγραφή στοχεύει προπαντός στο να εξηγήσει το πνευματικό περιεχόμενο του παραδοσιακού Taekwon-Do, όπως αυτό διδάσκεται από τον μεγάλο δάσκαλο Kwon, Jae-Hwa. Όταν μιλάμε για αυτό το σύστημα του Taekwon-Do, εννοούμε κατά πρώτο λόγο το χωρίς επαφή Taekwon-Do, όπου ο απέναντι δεν θεωρείται ως αντίπαλος, αλλά ως εταίρος. Πίσω όμως από την χωρίς επαφή αντιμετώπιση του εταίρου κρύβεται κάτι πολύ περισσότερο και ουσιώδες, από ότι μόνο ο σεβασμός προ του αντιπάλου. Σε αντίθεση με το σύγχρονο, καθαρά αγωνιστικό Taekwon-Do, όπου ο σπουδαιότερος στόχος είναι ο γρήγορος εξοβελισμός (αποκλεισμός) ενός αντιπάλου, κάτι που συνεπάγεται μείωση της πληθώρας των κινήσεων σε λίγες αποτελεσματικές τεχνικές, ο εκτελών το παραδοσιακό Taekwon-Do διαμέσου της χωρίς επαφή αντιπαράθεσης έχει στη διάθεσή του ένα ευρύ φάσμα με δυνατότητες κινήσεων και τεχνικών. Με αυτό τον τρόπο προάγεται η προσωπική δημιουργικότητα, ούτως ώστε κατά την αντιπαράθεση με τον αντίπαλο, όπως σε μία <συζήτηση υψηλών τόνων>, να βρεθεί η αρμονία μεταξύ σώματος και πνεύματος. Με άλλα λόγια η φιλοσοφία του Taekwon-Do δεν είναι η καταστροφή του αντιπάλου, αλλά η διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου.

ΤΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΧΩ ΜΕΣΩ ΤΟΥ TAEKWON-DO?
Στο Taekwon-Do δεν προπονεί και βελτιώνει κανείς μόνο τη γενική φυσική του κατάσταση, αλλά βελτιώνεται ολόκληρο του μυοσκελετικό και καρδιοαναπνευστικό του σύστημα. Βελτιώνεται η δύναμη, ταχύτητα, ελαστικότητα, εκρηκτικότητα και η νευρομυική συναρμογή και συντονισμός. Επίσης σας βοηθάει στην καταπολέμηση του καθημερινού άγχους και στρές. Επίσης βελτιώνει τη πειθαρχία, το σεβασμό και την αυτοπεποίθηση.

taeteam

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ TAEKWON-DO?
Ο καθένας ο οποίος έχει τη δύναμη και την αγαπη για μάθηση. Είτε άνδρας ή γυναίκα, είτε μικρός ή μεγάλος, πραγματικα ο καθένας μπορεί να μάθει Παραδοσιακό Taekwon-Do. Δεν πρέπει να είστε απαραίτητα δυνατός ή ευκίνητος, η θέληση αρκεί!!

kidstae

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΙΑΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ TAEKWON-DO?
Όχι!! Σε καμία περίπτωση αντιθέτως μάλιστα το παραδοσιακό Taekwon-Do διδάσκει την πειθαρχία, την ψυχραιμία, τον αυτοέλεγχο και το σεβασμό και ότι ο μόνος τρόπος για να λύσει κανείς ένα πρόβλημα ή μια παρεξήγηση είναι ο διάλογος. Απαιτείται μάλιστα πολύ περισσότερη δύναμη και αυτοπεποίθηση, ώστε να αποφύγει κανείς το ξυλοδαρμό παρά να εμπλακεί σε αυτόν. Εξάλλου έτσι διοχετεύεται η πλεονάζουσα ενέργεια στη προπόνηση, η οποία θα μπορούσε όντως να οδηγήσει σε λάθος δρόμο με αρνητικές συνέπειες. Τα παιδιά πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς της σχολής με σεβασμό, με αποτέλεσμα τη καλύτερη σχολική τους συμπεριφορα. Εξασκούνται και σε τεχνικές και ασκήσεις, γεγονός που βελτιώνει τα επίπεδα της συγκέντρωσης σε ένα αντικείμενο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

ΤΟ TAEKWON-DO ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Στο προσκήνιο του ασκησιολόγιου του παραδοσιακου Taekwon-Do βρίσκεται η ποικιλία και η ισορροπία που συμβαδίζουν αρμονικά. Εφαρμόζονται όλες οι μορφές προπόνησης και προπονούνται όλες οι πτυχές της φυσικής κατάστασης όπως αντοχή, δύναμη, εκρηκτικότητα, ευλυγισία και συντονισμός. Τηρείται ένα πλήρες πρόγραμμα εκγύμνασης με απαίτηση όλου του εύρους πολλές φορές των αρθρώσεων, γεγονός που προλαμβάνει ή ακόμα και βελτιώνει σημαντικά πολλές χρόνιες παθήσεις. Επίσης εφαρμόζεται η ορθοσωμική, όπως και σε πολλά αθλήματα της οικογένειας των Budo, γεγονός που συμβάλλει στη πρόληψη παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που αποκομίζεται ένας ασκούμενοςτου παραδοσιακού Taekwon-Do βοηθούν για μια καλή φυσική και ψυχολογική

Dr.med R.J.Aman, Facharzt fuer Orthopadie, Chirotherapie, Sportmedizin

gymtae

Traditional Taekwon-Do

Taekwon-Do is movement for the body and mind.
It teaches courtesy, humility, respect and self-discipline. It encourages reaction and coordination, as well as patience and perseverance. Whether accomplished or aspiring, young or old, Taekwon-Do uses mental as well as physical strength and skills and promotes their harmonious interaction with years of training. It is a lifelong challenge and, at the same time, an opportunity to achieve physical health and spiritual strength. Who can learn Taekwon-Do?
Everyone! Whether male or female, young or old, everyone can learn traditional Taekwon-Do. There are no restrictions and you don’t have to be particularly strong or agile.

Taekwon-Do – Self Defense

In Traditional Taekwon-Do, all techniques have a defensive character. The interaction of combined skills from previous disciplines builds effective self-defense, which can happen in any attack situation.
Arm your child with self-confidence
As part of our teaching of traditional Taekwon-Do, we offer children of all ages a meaningful, non-violent training that strengthens physical abilities, but especially strengthens and improves mental abilities.
Taekwon-Do can help with

– Anxiety
– Concentration disorders and stress
– Learning blocks, test anxiety, and black outs
– Hyperactivity and ADHD
– Balance and coordination disorders
– Burn-out syndrome
The knowledge of the past is a strength for the future. Taekwon-Do is a Korean martial art whose roots and traditions date back more than 2000 years.

Humility – Respect – Discipline – Honor
You can train with us the whole year. During the holidays, a separate training schedule applies.