Τα τρία Δομικά Στοιχεία του Παραδοσιακού Taekwon-Do

Τα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Taekwon-Do είναι το Hyong (φόρμα), το Taeryon (ελεύθερος αγώνας) και το Kyek-Pa (τέστ σπασίματος).


hwarang

HYONG

Chon-Ji Hyong (1. Hyong)
Chon-Ji μεταφράζεται σε “ο ουρανός και η γη”. Αυτό πάλι στην ασία σημαίνει την δημιουργεία της γης και την απαρχή της ανθρωπότητας. Άρα αυτή είναι η πρώτη φόρμα (Hyong) που μαθαίνει ένας αρχάριος. Το πρώτο Hyong αποτελείται από 19 κινήσεις.

Tan-Gun Hyong (2. Hyong)
Πήρε το όνομα από τον ιερωμένο Tan-Gun, που σύμφωνα με το μύθο ήταν ο ιδρυτής της Κορέας. Το 2334 π.Χ. Το 2. Hyong αποτελείται από 21 κινήσεις.

To-San Hyong (3. Hyong)
To-San είναι το ψευδώνυμο του κορεάτη πατριώτη Ahn Ch’ang-Ho (1876-1938), που αφιέρωσε το βίο του στην προώθηση της μόρφωσης στην Κορέα και στο Κίνημα της Ανεξαρτησίας. Το 3. Hyong αποτελείται από 24 κινήσεις.

Won-Hyo Hyong (4. Hyong)
Won-Hyo ήταν ο Μοναχός που έφερε τον Βουδισμό στην κορέα κατά την δυναστεία των Silla (686 μ.Χ.). Το 4. Hyong αποτελείται από 28 κινήσεις.

Yul-Kok Hyong (5. Hyong)
Yul-Kok είναι το ψευδώνυμο του μεγάλου φιλόσοφου και δασκάλου Yi I (1536 – 1584 μ.Χ.). Ονομάστηκε επίσης ο “Κομφούκιος της Κορέας”. Οι 38 κινήσεις του 5. Hyong συμβολίζουν τον τόπο γέννησης του Yi I στον 38. μεσημβρινό. Η σειρά των κινήσεων βασίζεται στο σύμβολο της λέξης “Λόγιος”.

Chung-Gun Hyong (6. Hyong)
Πήρε το όνομα από τον πατριώτη An Chung-Gun (1878 – 1910 μ.Χ.). Απαγχονίστηκε το 1910, επειδή φόνευσε τον πρώτο γιαπωνέζο Κυβερνήτη της Κορέας (Hiro-Bumi Ito). Ο Hiro-Bumi Ito έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ένωση της Ιαπωνίας με την Κορέα. Οι 32 κινήσεις του 6. Hyong συμβολίζουν την ηλικία που είχε ο An Chung-Gun, όταν απαγχονίστηκε στη φυλακή του Lui-Shung.

T’oi-Gye Hyong (7. Hyong)
T’oi-Gye είναι το όνομα που χρησιμοποιούσε ο λόγιος Yi Hwang ως συγγραφέας (16. αιώνας), μία αυθεντία του Νεο-Κομφουκισμού. Οι 37 κινήσεις του 7. Hyong συμβολίζουν τον τόπο γέννησης του T’oi-Gye στον 37. μεσημβρινό. Η σειρά των κινήσεων συμβολίζει την λέξη “Λόγιος”.

Hwa-Rang Hyong (8. Hyong)
Ονομάστηκε έτσι σύμφωνα με την Οργάνωση Νεολαίας Hwa-Rang, που ιδρύθηκε περίπου πριν 1.400 χρόνια. Η ομάδα ήταν η καθοδηγητική δύναμη στις προσπάθειες για την ένωση των τριών Βασιλέιων της Κορέας. Το 8. Hyong αποτελείται από 29 κινήσεις.

Chung-Mu Hyong (9. Hyong)
Chung-Mu είναι το ψευδώνυμο του ναυάρχου Yi Sun-Sin (1592 μ.Χ.) – εφευρέτη του πρώτου θωρακισμένου πλοίου (πρόδρομος του σημερινού υποβρυχίου). Η τελευταία τεχνική (επίθεση με το αριστερό χέρι) συμβολίζει τον λυπητερό θάνατο του Yi Sun-Sin. Το 9. Hyong αποτελείται από 30 κινήσεις.

Gwang-Gae Hyong (10. Hyong)
Ονομάστηκε σύμφωνα με τον Gwang-Gae-T’o-Wang, τον 19. βασιλιά της δυναστείας Koguryo, επανακατακτητή των εδαφών της Κορέας, συμπεριλαμβανομένου των περιοχών στην Μαντζουρία. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει την επέκταση όπως επίσης την επανάκτηση των χαμένων εδαφών. Το 10. Hyong αποτελείται από 39 κινήσεις, για τα 39 χρόνια της κυριαρχείας του βασιλιά.

P’o-Eun Hyong (11. Hyong)
P’o-Eun είναι το ψευδώνυμο του διάσημου ποιητή Chong Mong-Chu (1.400 μ.Χ). Το ποίημά του “Δεν θα γινόμουνα υπηρέτης ενός μάστερ (δάσκαλος) για δεύτερη φορά, ακόμα και αν με σταυρώνανε γι’ αυτό 100 φορές”, είναι πολύ γνωστό στην Κορέα.
Ο P’o-Eun θεωρείται επίσης σαν σκαπανέας στον τομέα της Φυσικής.

Ge-Baek (12. Hyong)
O Ge-Baek (660 μ.Χ.) ήταν ένας μεγάλος στρατηγόσ κατά την δυναστεία των Paekch (660 μ.Χ.). Η αυστηρή του πειθαρχία αντικατοπρίζεται στο διάγραμμα αυτού του Hyong. Το 12. Hyong αποτελείται από 44 κινήσεις.

Yu-Sin (13. Hyong)
Ο Kim Yu-Sin ήταν ένας μεγάλος στρατηγός κατά την δυναστεία των Silla. Το 668 μ.Χ. συνέφερε σημαντικά στην επανένωση της χωρισμένης σε τρία μέρη Κορέας. Το 13. Hyong αποτελείται από 68 κινήσεις (συμβολίζει το έτος της ένωσης).

Chung-Yang (14. Hyong)
Ονομάστηκε κατά το ψευδώνυμο του μεγάλοτ στρατηγού Kim Dok-Ryong της δυναστείας των Yi. Το τέλος του Hyong, μία επίθεση με το αριστερό χέρι, συμβολίζειτον τραγικό του θάνατο . Πέθανε στη φυλακή σε ηλικία 27 ετών. Επειδή φυλακίστηκε με βάση ψευδή στοιχεία, δεν είχε πλέον την δυνατότητα να επιδείξει όλα του τα προσόντα. Το 14. Hyong αποτελείται από 52 κινήσεις.

Ul-Ji (15. Hyong)
O Ul-Ji Mun-Duk ήταν ένας στρατηγός, που έζησε κατά την δυναστεία των Koguryo (7. αιώνας). Το διάγραμμα του Hyong συμβολίζει το επώνυμό του. Το 15. Hyong αποτελείται από 42 κινήσεις.

Sam-IL (16. Hyong)
Το Sam-IL θυμίζει την 1η Μαρτίου. Είναι η ιστορική ημερομηνία, κατά την οποία ξεκίνησε το απελευθερωτικό κίνημα της Κορέας το 1919. Οι 33 κινήσεις του Hyong συμβολίζουν τους 33 πατριώτες, που σχεδίασαν την έναρξη του κινήματος για την ανεξαρτησία.

Ko-Dang (17. Hyong)
Ko-Dang είναι το ψευδώνυμο του κορεάτη πατριώτη και αγωνιστή της ελευθερίας Cho-Man-Sik, που αφιέρωσε τη ζωή του στο κίνημα ανεξαρτησίας, όπως και στην παιδεία της Κορέας. Οι 39 κινήσεις του Hyong συμβολίζουν τον αριθμό των συλλήψεών του και συγχρόνως την γεωγραφική τοποθεσία του τόπου γέννησής του.

Ch’oi-Yong (18. Hyong)
Ο στρατηγός Ch’oi Yong ήταν Καγκελάριος κατά την δυναστεία των Koryo καθώς και πολύ σεβαστός από όλα τα έθνη λόγω της αφωσίωσής και του πατριωτισμού του, παρόλο που λόγω ψεύτικων κατηγοριών εκτελέστηκε από έναν υφιστάμενο διοικητή. Αυτός ήταν ο στρατηγός Yi Song-Gye, που έγινε ο πρώτος βασιλειάς της δυναστείας των Yi. Το 18. Hyong αποτελείται από 45 κινήσεις.

Se-Yong (19. Hyong)
Ο βασιλειάς Se-Yong θεωρείται ο εφευρέτης της κορεάτικης γραφής (1.443 μ.Χ.). Εκτός αυτού ήταν γνωστός σαν μετεωρολόγος. Οι 24 κινήσεις του Hyong συμβολίζουν τα 24 σύμβολα της κορεάτικης γραφής. Το διάγραμμα του 19 Hyong υποδηλώνει το σύμβολο του “Βασιλειά”.

T’ony-IL (20. Hyong)
T’ony-IL συμβολίζει την επανένωση της από το 1945 διχοτομημένης Κορέας. Το διάγραμμα του Hyong συμβολίζει την ενότητα των κορεατών. Το 20. Hyong αποτελείται από 56 κινήσεις.

taeryon Taeryon (ελεύθερος αγώνας)

Ο ελεύθερος αγώνας είναι η άμεση αντιπαράθεση με έναν αντίπαλο και διεξάγεται χωρίς επαφή. Όλες οι τεχνικές πρέπει να διακόπτονται έγκαιρα πριν αγγίξουν τον εταίρο, χωρίς να τον τραυματίσουν. Σε σύγκριση με άλλα συστήματα όπου επιτρέπεται η πλήρη επαφή κατά τον αγώνα, όπου ο αριθμός των πιθανών κινήσεων περιορίζεται σε λίγες τεχνικές που κερδίζουν σημεία (βαθμούς), στο χωρίς επαφή διεξαγόμενο Kwon, Jae-Hwa taekwon-Do εξαντλείται σε εύρος όλη η δυνατότητα των πιθανών κινήσεων. Αυτό το είδος του ελεύθερου αγώνα, που έχει σαν νόημα την πνευματική εξάσκηση και όχι την σωματική καταστροφή, προωθεί προπαντός την ευρηματικότητα του εκτελούντα. Έτσι διδάσκεται ο σεβασμός για την προσωπικότητα του εταίρου., όπως και η ικανότητα της αντίδρασης με γρήγορα αντανακλαστικά σε απρόβλεπτες ενέργειες. Υπάρχουν δύο μορφές του αγώνα:
1. Ελεύθερος αγώνας (Chayo Taeryon)
2. Αγώνας ενός βήματος (Ilbo Taeryon)
Η διακοπή του αγώνα χρησιμεύει στην προετοιμασία για τον ελεύθερο αγώνα.

kyekpa Kyek-Pa (τεστ σπασίματος)

Το τεστ σπασίματος είναι ένα μέτρο για την πνευματική ανάπτυξη του εκτελούντα. Στην προπόνηση δεν γίνεται ειδική εξάσκηση για το τεστ σπασίματος, είναι όμως μέρος των εξετάσεων για την απόκτηση ζώνης και έχει στόχο να εκφράσει την τεχνική και την ικανότητα επιβολής του εκτελούντα. Η επιτυχία του τεστ σπασίματος προϋποθέτει σωστή αναπνοή, συγκέντρωση, ακριβή τεχνική και πνετυματική δύναμη με ισχυρή θέληση.

daskalos